Składniki:
- pół kilo żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 białe cebule
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu tabasco
- 3 łyżki miodu
- pół łyżeczki papryki chilli mielonej
- pół łyżeczki suszonej kolendry
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pokroić cebulę i wrzucić na 2 łyżki rozgrzanej oliwy. Obrany czosnek zmiażdżyć i dodać do cebuli. Wlać po połowie octu, sosu sojowego i miodu. Dodać zioła, sól oraz pieprz. Dusić aż marynata zgęstnieje. Następnie należy wystudzić.
Wypłukane i osuszone żeberka podzielić na paski szerokości 2 cm, posmarować marynatą i odstawić na dwie godziny do lodówki. 3 łyżki oliwy rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej żeberka. Skropić je marynatą. Dusić około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia dodać resztę sosu sojowego, octu i miodu oraz skropić sosem tabasco.
My zrobiliśmy - żeberka są rewelacyjne - polecamy!